o Allergieën of andere individuele afspraken o Traktaties en feestje
Voedingsaanbod voor kinderen tot 1 jaar
o Drinken o Eten· Voedingsaanbod voor kinderen van 1 tot 4 jaar o Algemene uitgangspunten o Gemiddelde hoeveelheden· Voedingsaanbod voor kinderen van 4 tot 13 jaar o Algemene uitgangspunten o Gemiddelde hoeveelheden
Voedingshygiëne: bereiden en bewaren van voeding
o Flesvoeding en borstvoeding o Andere voeding
Algemeen Gezond voedingsaanbod Dit voedingsbeleid is gebaseerd op de richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Wij vinden het belangrijk om kinderen gezonde voeding te bieden en zo positief bij te dragen aan hun ontwikkeling. Wij bieden daarom voornamelijk producten aan uit deSchijf van Vijf: Gezond eten met de Schijf van Vijf De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken, met in elk vak andere type producten. De producten die in de Schijf van Vijf staan zijn volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed voor je lichaam. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je daarnaast voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag een bepaalde hoeveelheid te eten uit elk vak. Die aanbevolen hoeveelheden zijn per leeftijd en geslacht verschillend, omdat de ene persoon nu eenmaal iets meer nodig heeft dan de ander. Daarnaast geeft het Voedingscentrum het advies om binnen de verschillende vakken te variëren. Niet in de Schijf van Vijf: niet nodig of minder gezond Niet in de Schijf van Vijf staan producten:
met te veel zout, suiker, transvet of verzadigd vet of te weinig vezels. Denk aan roomboter, vet vlees, volle zuivelproducten, gezouten noten, witbrood en witte pasta.
met negatieve gezondheidseffecten als je er veel van neemt. Bijvoorbeeld vleeswaren, bewerkt vlees en dranken met veel suiker, zoals frisdrank en sap.
die niet bijdragen aan een gezonde voeding, zoals koek en snoep.
De producten buiten de Schijf van Vijf verschillen sterk van elkaar. Er zijn daarom 2 categorieën bedacht: de dagkeuze en de weekkeuze.
Een dagkeuze is iets kleins: een klein koekje, wat vleeswaren of jam op / brood broodje chocolade pasta, een waterijsje, of een eetlepel tomatenketchup.
Een weekkeuze is wat groter: een croissant, een stuk taart, een zakje chips, patatjes, pannenkoeken
Wij bieden op onze locaties af en toe dagkeuzes aan (als broodbeleg en in de warme maaltijd).
Vaste en rustige eetmomenten Wij hanteren vaste eettijden. Dit zorgt voor een herkenbaar ritme en dat levert de kinderen rust op. We eten samen aan tafel, zowel tussen de middag als bij tussendoor momenten. Dit is gezellig en het zorgt voor duidelijke eetmomenten. We nemen rustig de tijd om te eten en zorgen voor een fijne sfeer, maar we tafelen niet te lang. Onze pedagogisch medewerkers geven het goede voorbeeld aan tafel. Zij eten samen met de kinderen, ze begeleiden de kinderen bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie. Onze pedagogisch medewerkers bepalenwanneerhet kind eet, het kind bepaalt uit een gezond voedingsaanbodwathet eet enhoeveelhet daarvan eet. Wij dringen geen eten op, we bieden gezonde verantwoorde voeding aan volgens het advies van het voedingscentrum, daarbij werken we ook klantgericht, waarbij ouders aangeven wat hun kinderen wel of niet mogen eten.
Allergieën of andere individuele afspraken Wij houden rekening met allergieën van kinderen. Er is ook ruimte om individuele afspraken te maken wanneer het noodzakelijk is om af te wijken van het voedingsbeleid, bijvoorbeeld bij een dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging. Deze afspraken leggen we schriftelijk vast. De individuele afspraken worden beschreven bij de intake van de kinderen.
Traktaties en feestjes Een verjaardag betekent feest en bij zo’n verjaardag komt vaak een traktatie kijken. Wij vinden het belangrijk dat de eetbare traktaties zo gezond mogelijk zijn. We vragen ouders dan ook om producten uit de Schijf van Vijf te gebruiken in een portiegrootte die past bij de leeftijd. Voor traktatie-ideeën adviseren wij de traktaties op onze website, een traktatie welke niet in de schijf van 5 voorkomt zal gelden als een dagkeuze. We bevelen gezonde traktaties aan. Bij speciale gelegenheden, zoals feestjes, bieden wij zeer incidenteel snoep of snacks aan. Wij proberen de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet die de kinderen dan binnenkrijgen voor zover mogelijk te beperken.
Voedingsaanbod voor kinderen tot 1 jaar Baby’s hebben een eigen voedingsschema. Wij hanteren onderstaande aandachtspunten voor hun voeding.
Drinken Melkvoeding:
Met de ouders is besproken of hun kind borstvoeding of flesvoeding krijgt.
De afgekolfde borstvoeding leveren ouders voldoende gekoeld of ingevroren (in kleine porties) af op het kinderdagverblijf. Voorzien van een sticker met naam en datum.
Ouders leveren geen klaargemaakte flesvoeding aan. Tijdens het vervoer, ook in een koeltas, kan de flesvoeding namelijk niet voldoende koud worden bewaard.
Vanaf de leeftijd van 6 maanden tot 12 maanden krijgt een kind opvolgmelk. Het kind krijgt nog geen gewone melk tot hij 12 maanden is. Daarin zitten te weinig ijzer en goede vetten en te veel eiwit.
Ander drinken:
Naast borstvoeding of opvolgmelk krijgen kinderen ouder dan 6 maanden water of lauwe thee zonder theïne (met vruchtensmaakje) zonder suiker. We zorgen dat de thee voldoende is afgekoeld of mengen de thee met koud water zodat deze niet te warm is..
Een keer per dag bieden wij diksap of roosvicee aan. Dit is een dagkeuze.
Bij voorkeur gaat het kind vanaf 8 maanden oefenen met het drinken uit een (plastic) beker. Dat is beter voor de mondmotoriek dan een beker met een tuit.
Een kind hoeft bij ons de beker niet helemaal leeg te drinken. Als een kind de beker niet leegdrinkt, heeft hij simpelweg geen dorst. Wij stimuleren kinderen wel om op één moment te drinken.
Eten(Eerste) hapjes:
We starten met het geven van eerste hapjes in overleg met de ouders. Volgens de richtlijn Voeding en eetgedrag voor de Jeugdgezondheidszorg is dit tussen 4 en 6 maanden en geven we een paar lepeltjes per oefenmoment. We beginnen met de zogenaamde verse ‘oefenhapjes’, waarbij het eten goed is geprakt of niet te fijn gepureerd is. Zodra kinderen hapjes krijgen, laten we ze de mondmotoriek oefenen met een (ondiep, plastic) lepeltje.
In overleg met de ouders gaan we na de leeftijd van 6 maanden de opvolgmelk steeds meer vervangen en gaat het kind steeds meer vaste voeding eten.
We laten de kinderen wennen aan veel soorten goed geprakte of niet te fijn gepureerde groente en fruit, eventueel aangelengd met wat kooknat of water. We bieden bij dit fruit- en groentehapje nog geen combinaties van verschillende soorten fruit en groenten aan. Het kind leert dan eerst wennen aan alle losse smaken. Zo leert hij die in pure vorm herkennen en waarderen en dat is beter voor zijn smaakontwikkeling. Naarmate het kind beter kan happen, zal het stukjes vers fruit en groente krijgen of een combinatie van deels fijn geprakt met wat stukjes erbij, zoals een broccolihapje met enkele broccoliroosjes.
Aan een zachte smaak went een kind makkelijker. Het fruit waarmee we beginnen is bijvoorbeeld peer, appel, banaan, meloen en perzik. De groenten bestaan uit bijvoorbeeld worteltjes, bloemkool, ontvelde tomaat, courgette, boontjes of broccoli. De groenten zijn indien nodig gaar gekookt in een beetje water zonder zout.
Brood en broodbeleg:
In eerste instantie geven we de kinderen (licht)bruin brood. Gaat dat goed, dan stappen we geleidelijk over op volkorenbrood.
We besmeren het brood altijd met een beetje zachte (dieet)margarine uit een kuipje, hierin zitten veel onverzadigde (goede) vetten. Meer beleg dan margarine hoeft niet. Gebruiken we toch meer beleg, dan kiezen we voor beleg uit de tabel op pagina 6.
Wij geven kinderen tot en met 12 maanden geen honing. Honing kan besmet zijn met een bacterie waar jonge kinderen erg ziek van kunnen worden.
Voedingsaanbod voor kinderen vanaf 1 jaar
Algemene uitgangspunten Wij hanteren onderstaande algemene uitgangspunten: Wij geven water:
Wij geven de kinderen water (met eventueel bijvoorbeeld een schijfje sinaasappel of ander fruit of groente). Daarnaast bieden we lauwe (vruchten)thee zonder suiker en theïne aan.
Wij bieden 1 maal per dag roosvicee of diksap aan. Vanaf 2 jaar ook limonade.
Smeersel:
Kinderen tot 4 jaar kunnen het beste (dieet)margarine eten. In (dieet)margarine zitten vooral goede vetten, die kinderen in hun eerste levensjaren hard nodig hebben.
Vooral Schijf van Vijf beleg:
Als beleg bieden wij vooral Schijf van Vijf producten aan voor op brood. Daarnaast bieden we een paar producten voor op brood aan die niet in de Schijf van Vijf staan en dagkeuzes zijn. Wij zorgen ervoor dat het beleg mager is en niet te veel calorieën en ongezonde vetten bevat. Ook letten we op de hoeveelheid suiker en zout.
Geen gewone kaas en smeerkaas:
Wij bieden geen gewone (harde) kaas en gewone smeerkaas aan. Hier zit namelijk veel zout in. Als alternatief geven we (light) zuivelspread of cottage cheese, eru kindersmeerkaas, 30 plus kaas, komijnen kaas.
Geen (smeer)leverworst:
Wij bieden geen (smeer)leverworst aan. In (smeer)leverworst zit namelijk veel vitamine A. Het kan schadelijk zijn als een kind structureel teveel vitamine A binnenkrijgt. Aangezien het kind thuis al (smeer)leverworst zou kunnen krijgen, bieden wij uit voorzorg geen (smeer)leverworst aan. Als alternatief kan vegetarische smeerworst gegeven worden.
Geen rauw vlees:
Wij geven kinderen geen producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Wij geven ook geen rauwe of voorverpakte gerookte vis. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Notenpasta of pindakaas zonder suiker en zout:
Als er een kind met een ernstige allergie voor pinda’s of noten in de groep zit, maken we hier specifieke afspraken over. Dit is in overleg met en goed bevonden door de ouders, en eventueel de behandelend arts van het kind.
Warme maaltijd (indien van toepassing):
Een warme maaltijd kan ook aan het einde van de dag op het kinderdagverblijf worden aangeboden in combinatie met een broodmaaltijd tussen de middag.
Voedingsaanbod Voor kinderen vanaf 1 jaar hebben wij het onderstaande voedingsaanbod. Uitgangspunt hierbij is dat er voornamelijk Schijf van Vijf producten worden aangeboden. Kinderen jonger dan 4 jaar hebben weinig ruimte voor dagkeuzes. Alleen voor op brood en bij de warme maaltijd bieden we een paar producten buiten de Schijf van Vijf aan (alleen dagkeuzes). Wij bieden weekkeuzes aan bij bijzondere gelegenheden, feestje, afscheid, feestdagen, maaltijden. Drinken
Water (kraanwater);
(Vruchten)thee zonder suiker en theïne ;
Halfvolle melk
Brood en beleg
Schijf van Vijf producten
Volkorenbrood of bruinbrood;
Zachte (dieet)margarine *;
(Seizoens)fruit*, geprakt of in kleine stukjes, zoals banaan, appel, aardbei, avocado;
(Seizoens)groente*, zoals tomaat, worteltjes en komkommer, in schijfjes/ kleine stukjes of een fruitspread zonder suiker ( dadel / appel/peer 100 % ).
(Light)zuivelspread of cottage cheese;
Ei;
pindakaas zonder zout. (100& pinda )
Dagkeuzes, hiervan bieden we er maximaal 3 tegelijk bij een broodmaaltijd aan
(Halva)jam;
Chocolade pasta, minder suiker
Smeerkaas voor kinderen ( eru ) minder zout
Vruchtenhagel;
Sandwichspread;
Selderijsalade;
Komkommersalade;
Minder vette en minder zoute vleeswaren zoals kipfilet, ham, boterhamworst, kalkoenfilet.
Hieronder staat wat en hoeveel je kunt geven als warme maaltijd. * Uitleg staat beschreven in de algemene uitgangspunten op pagina 5. ** Wij gebruiken degroente- en fruitwijzerals richtlijn. Juist tot de leeftijd van 1,5-2 jaar staan kinderen open voor nieuwe smaken. Bied dus veel variatie aan groente/fruit om aan een breed repertoire te wennen. *** Wij adviseren deze te halveren om verslikken te voorkomen. Gemiddelde hoeveelheden Onderstaande tabel ( onder aan de pagina ) geeft de gemiddeldedagvoedingvan kinderen per leeftijdsgroep weer. Dit is de dagvoeding die kinderen nodig hebben om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is inclusief het eten en drinken dat kinderen ’s morgens en ’s avonds thuis krijgen. De hoeveelheden zijn gemiddelden en dienen als richtlijn voor pedagogisch medewerkers en ouders. De hoeveelheden passen wij aan op de behoeften van elk kind.
Warme maaltijd (indien van toepassing) Als we een warme maaltijd aanbieden, dan bevat demaaltijd per kind:
Minimaal 50 gram groente zonder suiker of zout;
Minimaal 50 gramgekookte volkoren of zilvervlies graanproducten of 1 aardappel, zonder zout;
50 gram vis of 30 gram peulvruchten of max. 50 gram vleesc of max. 1 ei, waarbij deze producten voldoen aan de criteria voor de Schijf van Vijf;
1 eetlepel vloeibare margarine, vloeibare bak- en braad of olie voor de bereiding;
a. Als kinderen meer groenten, graanproducten of aardappelen eten dan als minimum vermeld staat bij de warme maaltijd, zorgen we dat we grotere hoeveelheden aanbieden. b. We variërenelke weekmet: 50 gram vis, een halve opscheplepel peulvruchten, max. 250 gram vlees en 1-2 eieren. c. Als het kind al bij ons op de opvang op een ander moment op de dag vlees(waren) heeft kunnen eten, bieden we minder dan 50 gram vlees per kind aan bij de warme maaltijd. d. Het ongekookte gewicht ligt lager, want graanproducten nemen water op tijdens het koken. Voedingsaanbod voor kinderen van 4 tot 13 jaar
Algemene uitgangspunten Wij hanteren onderstaande algemene uitgangspunten: Wij geven water:
Wij geven de kinderen water (met eventueel bijvoorbeeld een schijfje sinaasappel of ander fruit of groente). Daarnaast bieden we lauwe (vruchten)thee zonder suiker aan.
Wij bieden 1 x per dag een beker limonadesiroop .
Wij geven groente:
Om aan de aanbevolen hoeveelheid groente per dag te komen is het belangrijk op meerdere momenten op de dag groenten aan te bieden.
Wij bieden daarom groenten aan in de loop van de middag en/of tijdens de lunch in vakanties.
Geen rauw vlees:
Wij geven kinderen geen producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Wij geven ook geen rauwe of voorverpakte gerookte vis. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Notenpasta of pindakaas zonder suiker en zout:
Als er een kind met een ernstige allergie voor pinda’s of noten op de bso is, maken we hier specifieke afspraken over. Dit is in overleg met en goed bevonden door de ouders, de school en eventueel de behandelend arts van het kind.
Voedingsaanbod Voor kinderen vanaf 4 jaar hebben wij het onderstaande voedingsaanbod. Uitgangspunt hierbij is dat er voornamelijk Schijf van Vijf producten worden aangeboden. Voor op brood bieden we een paar producten buiten de Schijf van Vijf aan (alleen dagkeuzes). Kinderen van 4-8 jaar kunnen maximaal 1 keer per dag broodbeleg kiezen dat buiten de Schijf van Vijf valt. Voor kinderen vanaf 9 jaar is dit maximaal 2 keer. Brood en beleg
Schijf van Vijf producten
Volkorenbrood of bruinbrood;
Zachte (dieet)margarine of halvarine;
(Seizoens)fruit*, geprakt of in plakjes, zoals banaan, appel, aardbei, avocado;
(Seizoens)groente*, zoals tomaat, worteltjes en komkommer in plakjes of eengroentespreadzonder zout en suiker;
(Light)zuivelspread of cottage cheese, 20+ of 30+ smeerkaas, verse geitenkaas, 30+ kaas;
Ei;
Notenpasta of pindakaas zonder zout en suiker**.
100 % fruitstroop
Dagkeuzes, hiervan bieden we er maximaal 3 tegelijk bij een broodmaaltijd aan
(Halva)jam;
Vruchtenhagel;
Chocolade pasta met minder suiker
Sandwichspread;
Komkommersalade;
Minder vette en minder zoute vleeswaren zoals kipfilet, ham, boterhamworst, kalkoenfilet.
Drinken
Water (kraanwater);
(Vruchten)thee zonder suiker en theine ;
Halfvolle melk
Tussendoor in de ochtend en in de middag (na school)
(Seizoens)fruit*, zoals appel, peer, banaan, kiwi, druiven, meloen, aardbei, mandarijn;
(Seizoens)groente*, zoals worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes
* Wij gebruiken degroente- en fruitwijzerals richtlijn. ** Uitleg staat beschreven in de algemene uitgangspunten op pagina 9. Gemiddelde hoeveelheden Onder aan de pagina ziet u de tabel deze geeft de gemiddelde dagvoeding van kinderen per leeftijdsgroep weer. Dit is de dagvoeding die kinderen nodig hebben om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is inclusief het eten en drinken dat kinderen de rest van de dag op school en thuis krijgen. De hoeveelheden zijn gemiddelden en dienen als richtlijn voor pedagogisch medewerkers en ouders. De hoeveelheden passen wij aan op de behoeften van elk kind. Voedingshygiëne: bereiden en bewaren van voeding
Wij gaan veilig om met het eten van de kinderen om te voorkomen dat ze ziek worden. Bij het bereiden en bewaren van voeding hanteren wij de onderstaande aandachtspunten. Als richtlijn gebruiken wij hiervoor deBewaarwijzermet deveilig eten-kaart. Daarnaast gebruiken wij de hygiënecode voor kleine instellingen van de Brancheorganisatie Kinderopvang.. Flesvoeding en borstvoeding Voorbereiding:
De flesjes van de kinderen zijn voorzien van een naam.
De afgekolfde borstvoeding is voorzien van naam en datum.
Van tevoren maken we de werkplek schoon en wassen we onze handen met water en zeep.
Klaarmaken:
We proberen de flesvoeding zoveel mogelijk per fles klaar te maken en niet al van tevoren.
De flesvoeding en afgekolfde borstvoeding verwarmen we au bain Marie, in een flessenwarmer of in de magnetron op de laagste stand.
Bij verwarming in de magnetron zwenken we de fles tussendoor om de warmte goed te verdelen. Dit doen we nogmaals als de melk op temperatuur is.
We laten de melk niet warmer worden dan 30-35 ˚C (drinktemperatuur). Dit is met name van belang voor borstvoeding, omdat de beschermende stoffen in deze voeding verloren gaan als de melk te warm wordt.
We druppelen klaargemaakte melk op de binnenkant van de pols om te voelen of deze niet te warm is.
Schoonmaken:
Melk die overblijft na het voeden gooien we weg.
Direct na het drinken spoelen we de fles en speen schoon met koud water.
De fles en de speen wassen we in heet sop met een flessenborstel of in de afwasmachine op een lang wasprogramma op minimaal 55˚C.
De fles en speen laten we ondersteboven op een schone, droge doek drogen.
Bewaren:
Borstvoeding: gekoeld aangeleverde borstvoeding plaatsen we zo snel mogelijk onderin de koelkast. We bewaren deze maximaal 3 dagen in de koelkast. Ingevroren borstvoeding bewaren we maximaal 6 maanden in de vriezer.
Flesvoeding: indien flesvoeding toch al van tevoren wordt klaargemaakt dan zetten we deze meteen na het klaarmaken in de koelkast. Deze flesvoeding bewaren we maximaal 8 uur in de koelkast, daarna gooien we het weg.
Andere voeding Voorbereiding:
De handen van de kinderen wassen ze met water en zeep voor het eten en na toiletbezoek.
De handen van de pedagogische medewerkers wassen ze met water en zeep voor het eten en voor het bereiden van voeding, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na toiletbezoek en na het verschonen van baby’s.
Ingevroren producten ontdooien we afgedekt in de koelkast of in de magnetron op ontdooistand.
We zorgen ervoor dat het aanrecht, keukengerei en snijplanken schoon zijn.
Groente, fruit en kruiden wassen we om stof en vuil te verwijderen.
Klaarmaken:
We houden rauwe producten gescheiden van bereid eten.
Warm eten verhitten we goed, vooral vlees, kip, eieren en vis.
We verwerken geen rauwe eieren in gerechten die niet verhit worden.
Restjes verhitten we door en door.
Het eten scheppen we enkele keren om tijdens opwarmen in de magnetron.
Bewaren:
We maken gebruik van stickers om de datum waarop het product geopend is te vermelden. Verpakkingen sluiten we direct na gebruik. We gebruiken afsluitbare bakjes om eten te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en schadelijke stoffen.
Bederfelijke producten, zoals vleeswaren, leggen we direct na gebruik weer in de koelkast (4 ˚C). We gooien deze producten weg als de ‘te gebruiken tot’-datum is verlopen.
Restjes verdelen we in kleinere porties, laten we afkoelen en zetten we binnen 2 uur in de koelkast. We bewaren restjes maximaal 2 dagen in de koelkast.
Kannen water met fruit/groente/kruiden bewaren we afgedekt in de koelkast.
Staat op een product ‘Gekoeld bewaren’ dan hoort het in de koelkast. Producten met het bewaaradvies ‘koel bewaren’ bewaren we in een donkere ruimte bij een temperatuur van 12 tot 15˚C.
Producten die de ‘ten minste houdbaar tot’-datum hebben overschreden, gebruiken we alleen als de verpakking onbeschadigd is en/of de aanblik, de geur en de smaak van het product goed zijn.